Ett ljudspråk?

Ljud är kommunikation, och för att kommunicera bra måste vi ha något så när gemensamma referensramar så att det sändaren kommunicerar tas emot på rätt sätt av mottagaren.

Vissa saker är ganska standard, åtminstone inom en viss kultur. I vårt västerländska musikaliska system upplevs ett mollackord av de flesta på ett annat sätt än ett durackord. Vissa melodier är mystiska, andra sorgliga och ytterligare några glada. Så långt allt väl.

Men det finns så mycket ljud utanför ramen för musikteori. Skrämmande ljud, drömska ljud, älskade ljud och hatade ljud.

Min teori är att ljud upplevs på ett visst sätt för att de på något sätt pekar mot ett ljud vi hört förut i ett annat sammanhang. Ett ljud kan t.ex. vara skrämmande för att det är “Hitchkockigt”. Dvs. att Alfred Hitchkock på något sätt etablerat ett visst ljud som läskigt genom någon av sina filmer och att det därefter växt in sig i vårt musikaliska arv genom att liknande ljud använts och använts igen i liknande sammanhang.

Den här bloggen är tänkt att fungera som en encyklopedi över ljud jag anser vara intressanta. Jag väljer ett ljud och belyser det ur olika aspekter: psykoakustiska, fysikaliska, historiska och sociologiska.

Tanken är att det ska vara ganska populärvetenskapligt, läsaren ska inte behöva vara insatt i ljud. Men risken är att jag inte alltid lyckas, eftersom jag är en ljudnörd själv. Lämna då en kommentar så lovar jag att förklara närmare. Jag kommer att belysa varje fenomen med ljudexempel – det är ljuden som ska stå i centrum inte orden.

Advertisements

0 Responses to “Ett ljudspråk?”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Ljudregn

Ljudregn är en blogg där jag dels vill utforska ljudet som kommunikationsmedel, dels berätta om ljud. Det gör jag eftersom jag tycker så mycket om ljud och kommunikation.

Fredrik Gunnarson driver även företaget Soundrain som har till syfte att hjälpa företag att kommunicera med hjälp av ljud och musik.

Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Archives

May 2010
M T W T F S S
    Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Advertisements

%d bloggers like this: