Orchestra Hit

Jag köpte för ett tag sedan en begagnad synth av sentimentala skäl. Yamaha CS1x var en drömsynth på slutet av nittiotalet. Den hade både coola “moderna” ljud och forna tiders “analoga” kontroller för att ändra ljudets karaktär.

En vacker färg och fina ljud!

Idag framstår den varken som speciellt modern eller som en speciellt bra analog emulation. Men den väger lätt, har en vacker blå färg och har ett kul ljudbibliotek.

När jag gick igenom de inbyggda ljuden blev jag mycket glad över att hitta en mycket bra och väldigt distinkt ljud vid namn 056 Orch.Hit.

Här är en sampling av 056 Orch.Hit:

Vi har alla hört det, det är nästan så att det blivit del av vårt kollektiva musikaliska undermedvetna. Ljudet i fråga kallas för orchestra hit (Alternativt orchestra stab, eller bara stab).  Dvs. en sampling av en orkester som gör en kraftig ljudstöt: “BAM!”

Den här slags ljuden är flitigt använd inom både nutida pop och hip-hop, min första association gick till Can You Forgive Her med Pet Shop Boys, där samplade orkesterstötar används flitigt. Pet Shop Boys är förövrigt en grupp som är suveräna på att exploatera ljud- och musikklichéer på ett snyggt sätt.

Det visar sig att alla orchestra hits moder är samplingen ORCH5 från Fairlight CMI. Tydligen ska det vara en sampling från en inspelning av Stravinskijs Eldfågeln. Fairlight CMI var det första digitala samplingssystemet, ett stort åbäke med dator och klaviatur som var fruktansvärt dyrt på sin tid. Bara Peter Gabriel och andra etablerade (och rika) artister hade råd med det.

Musikforskaren Robert Fink har skrivit en spännande artikel om ORCH5-samplingen som heter The story of ORCH5, or, the classical ghost in the hip-hop machine. Här är en komprimerad version över hur detta klassiska spöke ha etablerat sig i populärkulturen:

  1. 1979 samplar David Vorhaus ett fragment ur en inspelning av Igor Stravinskijs Eldfågeln. Stravinsij musik är full av dynamiska stötar och ett bra val om man vill sampla sin egen orchestral hit.
  2. Ljudet, som får namnet ORCH5, blir en del av standardbiblioteket som levereras då man köper en Fairlight CMI.
  3. En massa artister som har mycket pengar köper Fairlight CMI och använder ORCH5. Ett exempel är Yes med Owner of a Lonely Heart från 1983.
  4. Mot slutet av 80-talet blir samplingstekniken billigare och tillgänglig för fler, börjar folk att få tillgång till sina egna orchestral stabs. Antingen genom att sampla dem i andra hand från grupper som Yes, eller via kommersiella ljudbibliotek.
  5. På detta sätt etablerar sig orchestra hit som ett standardljud för synthar. När Yamaha producerade sin CS1x (se inledningen av denna post) 1996 var det uppenbarligen ett så etablerat fenomen att den skulle inkluderas i fabriksinställningarna.

Tänk på det nästa gång ni hör en Orchestra hit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Ljudregn

Ljudregn är en blogg där jag dels vill utforska ljudet som kommunikationsmedel, dels berätta om ljud. Det gör jag eftersom jag tycker så mycket om ljud och kommunikation.

Fredrik Gunnarson driver även företaget Soundrain som har till syfte att hjälpa företag att kommunicera med hjälp av ljud och musik.

Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Archives

May 2010
M T W T F S S
    Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Advertisements

%d bloggers like this: